Yin Yoga

 

The Mind is like water

When it's turbulent,

It's difficult to see.

When it's calm, 

everything becomes clear

 

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

 

Wat is Yin yoga en waar komt het vandaan?

 

Grenzen verkennen en verleggen met Yin

 

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen.

 

Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin Yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Spieren en bindweefsel

 

Waar je bij de meeste Yoga soorten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.

 

De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren.  Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel.

 

Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

 

Yin: zittende en liggende oefeningen

 

Ook wie geen topsporter of primaballerina is, heeft baat bij Yin yoga. Als je een zittend beroep hebt, bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze.

 

Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

 

Yang yoga

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals Dynamic yoga of Poweryoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin yogales uit een afwisseling van langer vasthouden yin houdingen en korte yang posities.

 

 

De Voordelen van Yin Yoga 

 

Yoga voor iedereen!

Iedereen heeft baat bij Yin Yoga, een rustige meditatieve Yoga soort. Uitstekend voor beginners.

 

Ideaal wanneer je een zittend beroep hebt 

Wanneer je een zittend beroep uitoefent, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los.

 

Voorkomen en herstellen

Door Yin Yoga voorkom of herstel je klachten in gewrichten, spieren, rug, schouders, heupen.

 

De Yoga soort voor Fibromyalgie Patiënten!

De houdingen worden hoofdzakelijk zittend of liggend uitgevoerd. Yin Yoga helpt je bij het herstellen van spier- en gewrichtsklachten. Yin Yoga kun je het beste met koude spieren volgen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt.

 

Yin Yoga is dé ideale Yoga bij stressklachten

Yin Yoga is een rustige, meditatieve Yoga soort dus uitstekend wanneer je stress ervaart. Yin Yoga werkt ondersteunend bij het herstel van een burn-out.