Spiritualiteit is de verbinding met wie je echt bent, in relatie met de wereld.

 

Het betekent dat je dit bewustzijn van de diepe relatie met jouw ware zelf, centraal stelt in je leven.

 

Wat is Spiritualiteit? 

Er zijn net zo veel definities van spiritualiteit als dat er mensen zijn. De reden hiervoor is simpel; spiritualiteit is zeer persoonlijk. Spirituele oefeningen helpen je om een diepere ervaring te hebben met de dagelijkse gebeurtenissen. Ze helpen ook om meer geaard en flexibel het leven te ervaren. Spiritualiteit maakt het leven aangenamer.

 

Een definitie van spiritualiteit is dat het een diep fysiek, emotioneel en intellectueel bewustzijn is van wie jij in je kern – in je essentie – bent. Het is de verbinding met wie je echt bent, in relatie met de wereld.

 

Spiritualiteit is dat je dit bewustzijn van de diepe relatie met jouw ware zelf, centraal stelt in je leven. Het besef dat jouw ‘zelf’ zowel wordt gecreëerd als is verbonden met de universele bron van al wat is. Dit bewustzijnsniveau stelt je in staat om in te zien dat alles met elkaar is verbonden. We zijn allen één.

 

 

Spiritualiteit hoort bij ons

Wanneer je geest dit niveau van weten bereikt en weet vast te houden, dan zal je daarna (be)geleid worden door de energie vanuit deze bron, in plaats van door je ego. Deze energie wordt gevoed door liefde en mededogen, dankbaarheid en openheid. Het gaat niet over status of macht. Het gaat ook niet over je gelijk halen of je beter voelen dan anderen.

 

Spiritualiteit is niet iets dat je ontwikkelt; het is wie we zijn. Spiritualiteit hoort bij ons, net als ons uiterlijk of ons karakter. Om een spiritueel mens te worden hoef je je alleen maar je te herinneren dat je het bent. Spiritualiteit is nederig en bescheiden. Ze houdt zich verstopt totdat jij erkent dat ze er is en belangrijk voor je is. Dan zal ze uit haar schulp kruipen en in het licht van je dagelijkse leven stappen.

 

Maar daarna zal je haar wel aandacht moeten blijven geven. Anders trekt ze zich weer terug. Dit is waarom het aanleren van spirituele oefeningen, zoals mindfulness, meditatie, yoga, astrologie, ...belangrijk is. Maar ook tijd doorbrengen met je kinderen of communiceren met je partner of andere mensen kan een spirituele oefening zijn. Zo lang je alles maar doet vanuit een hoger bewustzijn; een meer alert en open bewustzijn.

 

 

Hoe kan je Spiritueel gaan Ontwikkelen?

Als jij met spiritualiteit wil beginnen of meer spiritueel wil leven dan zijn hieronder drie manieren om hiermee aan de slag te gaan.

 

 

Word bewust(er)

Word je bewust van wat je in je hoofd stopt, in je hart en waarmee je jouw dag opvult. Wordt bewust van welke routines je dagelijks in vervalt en denk na of deze goed of slecht voor je zijn. Word bewust van je relatie met je dierbaren, zoals je partner en je kinderen. Markeer blokken in je dag dat je even pauzeert, even pas op de plaats maakt, om hierover na te denken.

 

Goede momenten voor deze ‘bezinningsblokken’ zijn de vaste overgangsmomenten van de dag, bijvoorbeeld wanneer je wakker wordt, je aan je lunch begint en voor het slapen gaan. Of wanneer je even aan het wachten bent in de auto, bijvoorbeeld in de file. Haal dan even ​​diep adem en probeer je verstrooide gedachten naar het moment te trekken en bewust te worden van jezelf en je omgeving.

 

 

Om je hierbij te helpen kun je drie dingen doen:

Probeer een geluid ergens op de achtergrond te horen. Bijvoorbeeld het tikken van een klok, of het geruis van een computer,

Kies een willekeurige kleur en zoek deze kleur in de dingen om je heen,

Haal diep adem door je neus en probeer zoveel mogelijk verschillende geuren die je ruikt te herkennen.

Doe dit drie keer per dag voor vijf minuten. Stop, ervaar waar je bent. En zonder dit te ver- of te beoordelen.

 

 

Hou een dagboek bij

Een dagboek bijhouden kan je helpen om meer duidelijkheid te krijgen en om de verbinding met je geest te verbeteren.

Begin met jezelf de volgende vragen te stellen:


Wat heb ik vandaag over mezelf geleerd?

Wat is voor mij op dit moment belangrijk?
Wat is voor mij de komende tijd het meest waardevol?

 

Wanneer je tijd over hebt dan kun je jezelf ook de volgende vragen stellen:

Heb ik me mezelf richting anderen met mededogen gedragen?
Was ik nederig en bescheiden of stelde ik mezelf centraal?
Wat is het belangrijkste dat ik moet weten over mezelf en mijn doel(en)?
Wat ontken ik?
Hoe heb ik me vandaag aan mijn normen en waarden gehouden?

 

Ook leuk en nuttig is om je dromen, zorgen en gevoelens op te schrijven. En hou een lijst bij van de dingen waar je dankbaar voor bent.

Vul deze lijst elke dag aan met nieuwe dingen.

 

 

Wees nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid en open staan voor nieuwe ervaringen zijn belangrijke manieren om je geestelijke essentie te ontdekken. Dit kun je onder andere doen door elke dag één nieuw ding te doen, zoals een nieuwe route naar huis nemen of een boek lezen van een genre dat je normaal niet leest. Probeer gewoon eens iets nieuws uit.

 

Bezig gaan met spiritualiteit en een gezonde geestelijke staat ontwikkelen dient ook aangenaam te zijn. Wanneer we enthousiast over iets zijn, dan staan we er automatisch meer voor open en krijgen we de positieve energie om ermee door te gaan. Deze openheid en energie zijn de bouwblokken van onze spirituele ontwikkeling.

 

Nieuwe dingen kunnen ook nieuwe overtuigingen en onbekende onderwerpen zijn. Je openstellen voor dingen waar je niet in gelooft of waar je faliekant tegen bent. In aanraking komen met deze onderwerpen en overtuigingen openen je geest voor hogere niveaus van bewustzijn. Je leert dingen van meerdere kanten te bekijken. Wanneer we onszelf gedurende de dag blootstellen aan nieuwe informatie, dan verschuift ons bewustzijn naar dit hogere niveau en kunnen we ‘spelen’ met deze verschillende inzichten. Het zal de wereld waarin je leeft groter en interessanter maken.

 

 

Het aanleren van een spirituele levensinvulling is strikt persoonlijk. Meer aandacht besteden aan jezelf en de wereld om je heen, een dagboek bijhouden en nieuwsgierigheid cultiveren kunnen je helpen om te onderzoeken hoe spiritualiteit een belangrijk en aangenaam onderdeel van jouw leven kan worden.