Vinyasa Yoga

 

Every emotion is connected with the breath

If you change the breath, change the rhythm

you can change the emotion

 

 

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kunt het het beste voor je zien als coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een sequence.

 

Wat is Vinyasa Yoga en waar komt het vandaan?

 

Vinyasa Flow is een vorm van yoga afgeleid van Hatha yoga waarbij je bewegingen (asanas) uitvoerd op het ritme van je ademhaling. Een intensieve vorm van yoga.

 

Ashtanga Vinyasa yoga: de oorsprong

 

De stijl stamt af van Ashtanga Vinyasa yoga. Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen bij Ashtanga Yoga

De benaming komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (Nyasa).

 

Zonnegroeten

 

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van Vinyasa, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen.

 

Het positieve effect op het lichaam kan op veel verschillende niveaus worden ervaren. Vinyasa wordt soms benoemd als yoga in aerobic stijl, vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat.

 

Dat is waarom je alles er zo lekker uit kunt zweten tijdens een Vinyasa les: je geeft je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt een gezonde glans.

 

De Voordelen van Vinyasa Yoga

 

Het maakt je sterker!
Vinyasa Flow is een krachttraining. Het helpt je spiermassa op te bouwen. Alle spiergroepen krijgen evenveel aandacht, dit zorgt ervoor dat je gebalanceerd kracht opbouwt.

 

Het maakt je flexibeler!
De bewegingen die worden uitgevoerd in een flow helpen je spieren versterken en verlengen in tegenstelling tot Hatha yoga waarbij je langer in een uitdagende pose blijft staan wat oncomfortabel kan zijn voor gespannen spieren.

 

Je ademt!
Je gebruikt bij Vinyasa Flow je ademhaling als beat voor je bewegingen. Je bent dus 60-90 minuten continue gefocust op een goede, steady ademhaling. Dit zorgt voor een calmerend effect voor je centrale zenuwstelsel en zorgt voor een beetje mindfulness die je zelfs buiten de mat kan helpen.

 

Het is goed voor je zelfvertrouwen!
Je merkt al snel dat je vooruitgang boekt. Je lichaam wordt sterker en flexibeler en het wordt eenvoudiger om zelf uitdagende houdingen te doen. Dit geeft je heel veel kracht die je niet alleen op de mat maar ook als je van de mat af stapt voelt.

 

Het zorgt voor een gezondere levensstijl!
Het verschil dat je lijf doormaakt zorgt ervoor dat je nog beter voor jezelf wilt zorgen. Na een lesje Vinyasa Flow grijp je niet meer naar dat ene stuk chocola maar neem je liever alleen een kopje thee.