Meditatie voor Tieners van 13 tot 16 jaar

 

Tijdens dit zen moment leren jongeren op plezierige wijze ontspannen en in contact te komen met hun gevoel, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. Ook wordt een positief zelfbeeld ontwikkeld.

 

Stress voor een toets, bang om niet goed genoeg te zijn of gepieker over studiekeuzes… Faalangst en studiestress zijn vervelende problemen waar jongeren last van kunnen hebben. Deze piekergedachten kunnen leiden tot stress, slapeloosheid en slechte prestaties. En dát kan weer tot meer piekeren leiden. Dit doorbreken? Meditatie is een effectieve tool!

 

Angst om te falen 

Er wordt veel van jongeren gevraagd op sociaal, emotioneel en intellectueel gebied. Op school zo goed mogelijk presteren, uit school sociale media in de gaten houden en natuurlijk ook nog even sporten of chillen met vrienden. Veel jongeren voelen druk om aan een perfect plaatje te voldoen. Een plaatje dat wordt geschetst door de samenleving óf door hun ouders.

 

Daar komt bij dat veel jongeren perfectionisten zijn en de lat hoog leggen. Dit perfectionisme hangt vaak samen met faalangst. Angst om er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn of de verkeerde dingen te doen. Perfectionisme en faalangst werken verlammend en kunnen veel stress bezorgen, wat invloed heeft op het maken van toetsen, het geven van spreekbeurten/presentaties of het nemen van beslissingen.

 

Alles is maar een gedachte

Hoe vervelend studiestress en faalangst ook zijn, het zijn uiteindelijk maar gedachtes. De situatie blijft – toetsen moeten tóch gemaakt worden –  maar het is de manier waarop met deze situaties omgegaan wordt. Het is niet de situatie, maar het zijn de negatieve gedachtes die stress en spanning veroorzaken. ‘Dit examen ga ik nóóit halen’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘als ik nu geen hoog cijfer haal, dan hoor ik er niet meer bij’…

 

Leren om te ontstressen

En juist bij deze negatieve gedachtes kan meditatie helpen. Meditatie kan jongeren leren om met deze gedachten om te gaan. Met meditatie leren ze om positieve en negatieve gedachten te observeren, zonder dat ze erin meegezogen wordt.

 

Het is alsof je naar heel druk verkeer kijkt. Op de weg rijden verschillende soorten auto’s, toeterend, racend. En jij zit in de berm naar dit verkeer te kijken. De auto’s rijden – net als gedachten – langs, en het enige wat je tijdens meditatie doet is dit observeren. Je duwt de auto’s niet weg, maar je kijkt ernaar en laat ze langsrijden. 

 

Dit kan jongeren helpen om meer in het ‘nu’ te zijn. Tijdens het leren voor of maken van een toets is spanning helemaal niet verkeerd, dit helpt juist om goed gefocust te blijven, maar angst of je het wel gaat halen of gepieker of het wel goed is gegaan zijn onnodig. Deze angst of dit gepieker worden met behulp van meditatie vervangen door rust en kalmte.

 

Ademhaling, een belangrijke tool

Ademhaling is een van de redenen waarom meditatie zo krachtig is. Tijdens het mediteren probeer je volledige stilte in jezelf te ervaren. Dit kun je doen door je aandacht ergens op te richten, zoals op je ademhaling.

 

We nemen onze ademhaling vaak voor lief, maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel van ons leven. Het is de basis van ons systeem, onze levensenergie. Ademen doen we allemaal, maar niet altijd optimaal. Vooral als we stress ervaren gaan we anders ademhalen, sneller en oppervlakkiger.

 

Als jongeren leren hoe ze hun adem kunnen gebruiken als meditatievorm, hebben ze een heel mooie tool om toe te passen tijdens een proefwerk of in een lastige situatie.

 

Door te focussen op hun ademhaling, brengen ze hun aandacht naar het ‘hier en nu’ en wordt hun geest stil en ontspannen. Ze hebben hun ademhaling altijd bij zich, dus deze meditatievorm kan altijd en overal toegepast worden!

 

Ademhalingsoefening tegen stress (tijdens een lastig moment):

  1. Ga goed zitten, met je rug recht en voeten op de grond.
  2. Doe je ogen dicht en adem 4 seconden in door je buik.
  3. Adem 5 seconden uit door je buik.
  4. Zorg dat je ademhaalt in een gelijkmatige beweging en vind hier een ritme in.
  5. Houd je aandacht bij je ademhaling en let op je buik die op en neer gaat.
  6. Wijken je gedachten af? Breng je aandacht dan weer terug naar je ademhaling.
  7. Herhaal dit 10 keer en open daarna rustig je ogen.

 

Hoe vaker je mediteert, hoe meer voordelen je zult ervaren. Dit geldt voor iedereen. Daarom is regelmaat in meditaties zo belangrijk.

 

Praktisch: 

LocatieHolistisch Centrum Spiritueel Bewustzijn, Paanderstraat 80, 8791 Beveren - Leie (Waregem)

Wanneer: vrijdag 8 juli 2022 

Duurtijd: 14u-18u

Tarief: 20€ incl. verzekering 

 

Een gezond drankje en een kleine versnapering zijn voorzien. 

Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur

 

Je zoon of dochter inschrijven? Gelieve onderstaand formulier in te vullen. U ontvangt een bevestingsmail om uw reservatie te vervolledigen.

 

 

Let op: een plek reserveren is verantwoordelijkheid nemen. Als je niet zeker weet of je tiener kan aanwezig zijn, reserveer dan liever lastminute inplaats van dat je lastminute afzegt. De activiteiten voor tieners hebben beperkt plek, dus vol=vol en we rekenen op de komst van je tiener indien je een reservering hebt gemaakt. De reservatie is pas in orde na betaling.

 

Bron: meditation moments